Spletni piškotki

Spletni piškotki

Spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je podlaga za obvestilo o piškotkih. Spremembe zakona so prinesle nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Ponudnik vsakemu uporabniku ob začetku vsakokratne uporabe spletne strani dodeli piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti, ki se v pomnilniku strežnika shranjuje le za čas trajanja obiska spletne strani.

KAJ SO PIŠKOTKI

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je poslan piškotek
  • življenjsko dobo piškotka
  • vrednost (navadno naključno generirano edinstveno število)

 

ZAKAJ SPLETNA STRAN POTREBUJE PIŠKOTKE

Piškotek sam ne vsebuje in ne zbira informacij. Če ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Spomni se lahko prejšnjih dejanj, ki jih je uporabnik ustvaril. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, ki je vredno zaupanja, tako lahko piškotki obogatijo izkušnjo uporabnika.

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJA SPLETNA STRAN WWW.STRANKA-RESNICA.SI IN ZAKAJ

Na spletni trgovini uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1.

Uporabljeni so le piškotki nujno potrebni za delovanje spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju v povezavi z drugimi stranmi.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani in potrditve strinjanja s piškotki, se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

SEZNAM PIŠKOTKOV, KI JIH ZBIRA SPLETNA TRGOVINA:

Ime vtičnik: Cookie Notice & Compliance for GDPR / CCPA
Namen piškotka: Googlova statistika ogledov
Čas trajanja: 30 dni

Upravljavec zagotavlja obvestilo brez privolitve, v kolikor uporablja te piškotke:

  • piškotki, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju in
  • piškotki, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.

Upravljavec zagotavlja obvestilo s privolitvijo uporabnika v vseh ostalih primerih in uporabnika ustrezno obvešča o možnostih nastavitev piškotkov. Upravljavec brez izrecne privolitve ne uporablja piškotkov, ki potrebujejo privolitev uporabnika za namestitev.

Piškotke lahko vedno izbrišete ali onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Če onemogočite piškotke, vam nekateri deli spletne strani morda ne bodo delovali pravilno.

Spletni piškotki veljajo od 21. 12. 2021